Nejlepší kuchařkyPrakul Production s.r.o.

Roman Vaněk

(*11. ledna 1969) je popularizátor oboru gastronomie, autor mnoha úspěšných kuchařek, tvůrce internetových pořadů o gastronomii a zakladatel Pražského kulinářského institutu.

Známý je i díky svému autorskému internetovému pořadu Peklo na talíři oceněnému na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival cenou studentů, který se dočkal během necelého roku více než 27 milionů zhlédnutí.

Za pořad Peklo na talíři získal v roce 2013 nejvyšší ocenění Křišťálové Lupy ve 2 kategoriích (zájmové weby a projekt roku). v pořadu s pomocí zkušených odborníků a akademiků veřejně poukazuje na nekalé praktiky potravinářského průmyslu a absenci kvalitního jídla na českém trhu. Jeho další pořad, Jídlo s.r.o., se věnuje výrobě potravin ve velkém i malém.

Ocenění získala také Romanova kniha Sushi doma krok za krokem, která se stala světovým finalistou v kategorii „Nejlepší japonská kuchařská kniha“ mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Awards 2012.

Více o Romanovi
 

Od fotografa k autoritě v oboru gastronomie

 

Roman Vaněk se původně věnoval fotografii a v letech 1984 - 1988 vystudoval Střední odbornou výtvarnou škola V. Hollara v Praze. Po studiích nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf. Po listopadové revoluci v roce 1989 spoluzakladal Studentské listy a souběžně spolupracoval s Lidovými novinami jako fotoreportér.

V roce 1993 začal podnikat v mezinárodním obchodu. Nejprve se věnoval dovozu obuvi a usní z Brazílie, a to až do roku 2005, v roce 2002 pak začal dovážet brazilská vína a stal se tak 1. dovozcem brazilských vín do Evropy.

Postupně se stále více věnoval gastronomii. v letech 2004 - 2007 absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron pod vedením Jiřího Štifta a obchodních zahraničních cest využíval také k tomu, aby se seznámil s kuchyní navštívených zemí a navazoval styky s restauratéry a kuchaři z celého světa.

Přestože byl již uznávanou gastronomickou autoritou a přednášel na odborných školách a konferencích, stále neměl oficiální vzdělání v oboru gastronomie. Proto si ho v roce 2011 doplnil absolvováním Střední školy gastronomické a hotelové v Praze, kde získal výuční list v oboru kuchař. Dodnes studentům této střední školy předává své know-how a přednáší také studentům mezinárodního American Business Institute.

Pražský kulinářský institut a TV pořady

 

V roce 2007 založil Roman Pražský kulinářský institut (zkráceně Prakul) - kuchařskou školu pro veřejnost sídlící v Praze-Suchdole. Působí zde nejen jako ředitel, ale i jako lektor, takže se s ním můžete osobně potkat na jednom z jeho kurzů. O 2 roky později se stal jedním ze zakladatelů vydavatelství Prakul Production, s.r.o., zaměřeného na gastronomickou literaturu.

V té době také začíná být mediálně známý. Objevuje se po boku Zdeňka Pohlreicha v několika dílech jeho pořadu Ano, šéfe! na TV Prima a jako jeden z porotců kuchařské reality show na nože!, kde byl odborný poradcem a spolutvůrcem námětu. Ve stejné době se odehrála epizoda „skvrny kolem očí” a Roman v reakci na toto bulvární téma vymyslel několik absurdních historek o údajném původu skvrn. Fakticky se jedná o hyperpigmentaci následkem atopického ekzému.

Roman Vaněk se dále podílel na námětu a scénáři pořadu Luxus na talíři - kuchařské show, kde se předvádí klasické české recepty, ale v moderním pojetí a z prvotřídních surovin. Záštitu nad pořadem převzal Pražský kulinářský institut. Účinkoval také v unikátním gastrositcomu Žrouti, kde se prolínají kuchařské osudy hrdinů obou obskurních kuchařských pořadů.

Osobní život a zajímavosti

 
  • Roman rád sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy (např. Magdaleny Dobromily Rettigové) a na přelomu roku 2015 uspořádal výstavu těchto jídelních lístků v domě U Zlatého prstenu Galerie hlavního města Prahy.
  • V prezidentské volbě 2013 podporoval Karla Schwarzenberga (TOP09).
  • Od roku 2015 se aktivně věnuje kouzlení v rámci KIM-clubu Praha a účastní se zahraničních kouzelnických festivalů.
  • Je ženatý a má dcery Terezu a Kateřinu.

Ocenění

 
 

Křišťálová lupa 8. ročník v roce 2013

  • Ocenění za pořad Peklo na talíři v kategorii zájmové weby: absolutní vítěz
  • Ocenění za pořad Peklo na talíři v kategorii projekt roku: absolutní vítěz
  • Ocenění Romana Vaňka v kategorii Osobnost roku: 3. místo

Life Sciences Film Festival

  • Cena studentů na festivalu Life Sciences Film Festival za pořad Peklo na talíři

Gourmand Cookbook Awards 2012

Publikace

 

Kuchařské knihy

Autor
  • Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni. Praha: Ikar, 2009.
  • Bravo, šéfe! Riccardo Lucque vaří italskou kuchyni. Praha: Ikar, 2009
  • Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni. Praha: Ikar, 2010
  • Bravo, šéfe! Václav Frič vaří tradiční českou kuchyni. Praha: Ikar, 2010
Autor

Články

Roman Vaněk píše nejen knihy, scénáře a recepty, ale i články na webových portálech. Výběr některých z nejzajímavějších článků:

Lidové noviny iDnes
 

Odborná kuchařská DVD

 

Roman Vaněk je producentem a autorem námětů edice odborných kuchařských DVD pojmenovaných „Krok za krokem“, jež se prodávají v několika zemích světa. v letech 2009 - 2011 v edici vyšlo:

  1. Zapomenuté poklady české kuchyně (aneb jak to ta babička tenkrát vařila...)
  2. Pokrmy k rodinnému stolu krok za krokem (Set 3 DVD se Zdeňkem Pohlreichem s celkem 5 hodinami a 27 minutami materiálu. Ke každému DVD jsou přiloženy tištěné brožury se všemi postupy.)
  3. Sushi krok za krokem (Více než hodinový edukativní DVD-projekt Pražského kulinářského institutu a šéfkuchaře Tomáše Hnátka.)
  4. Grilování krok za krokem (Set 3 DVD se 4,5 hodinami receptů pouze o grilování)